Συμμετοχή στο 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Δεν προβλέπεται κόστος συμμετοχής, ωστόσο οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν τα έξοδά τους (ακτοπλοϊκά, μετακίνηση, διαμονή, διατροφή εκτός από το κολατσιό που προσφέρεται στο διάλειμμα των εργασιών).

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.

Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στόχος του Εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τις μεθόδους διαχείρισης της γης και του νερού, αλλά και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στα περασμένα εργαστήρια, με την ενεργό συμμετοχή τριών ντόπιων μαστόρων, μαθητευόμενων εργατών, των μαθητών του νησιού αλλά και συμμετέχοντες επισκέπτες.

Φέτος, προβλέπεται περαιτέρω ενασχόληση με το ζήτημα της εκπαίδευσης και πιστοποίησης της τέχνης της ξερολιθιάς, με το κάλεσμα στρογγυλής τράπεζας μαστόρων, φορέων της ευρύτερης εκπαίδευσης και άλλων ειδικών, προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές για το μέλλον, με βάση παραδείγματα στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, παρουσία εκπροσώπων των περιοχών αυτών.

Συνοπτικά, η δράση θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
  • Τις εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων στη θέση Καλοπόταμα, σε ιδιοκτησίες εκατέρωθεν του μονοπατιού της Παλιάς Στράτας έξω από το χωριό Ποταμός.

  • Τη μαθητεία ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024 και θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης των ξερολιθικών κατασκευών στη θέση Καλοπόταμα. Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τρεις ντόπιους μάστορες και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων. Στις εργασίες θα παρευρεθούν και μαθητές της Αμοργού, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής.

  • Το θεωρητικό κομμάτι του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, με ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, προβολή ταινίας αλλά και τη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας των μαστόρων.

→ Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
info@mitato-amorgos.com  |  +30 6932 889003 (Μαρία)  |  +30 6944 326036 (Σεμέλη)

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Cycladic Identity και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cycladic Identity, επισκεφτείτε το www.cycladicidentity.gr.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης

8:30 πμ. Μετάβαση στο πεδίο για την έναρξη των κυρίως εργασιών και της μαθητείας ξερολιθιάς: Αποκατάσταση ξερολιθικών κατασκευών (αναλημματικών τοίχων) σε αγροτεμάχιο στα όρια του σηματοδοτημένου μονοπατιού 1 του Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος Αμοργού, στη θέση Καλοπόταμα (Ποταμός, Αιγιάλη Αμοργού).

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς.
17:30. Αιγιάλη: Εκπαιδευτική ημερίδα. Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί και ομιλίες (ανοιχτές στο κοινό).*

* Το ακριβές πρόγραμμα και περιεχόμενο των ομιλιών θα ανακοινωθεί πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του Εργαστηρίου.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς.

17:30. Αιγιάλη: Στρογγυλή Τράπεζα: Συζήτηση με τους μάστορες – Ανοιχτός διάλογος, σε συντονισμό με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου, με επίκεντρο τους ντόπιους και προσκεκλημένους μάστορες και κύριο αντικείμενο τις εμπειρίες και ανάγκες ως προς την εκπαίδευση και πιστοποίηση της τέχνης της ξερολιθιάς.*

* Το ακριβές πρόγραμμα και περιεχόμενο των ομιλιών θα ανακοινωθεί πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του Εργαστηρίου.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς.

17:30. Αιγιάλη: Ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Σπηλιόπουλου και παρουσίαση της ταινίας του “Stone Through Time… The Dry Stones of Kythnos.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς. Ολοκλήρωση Εργαστηρίου.

18:00. Εστιατόριο «Καμάρα», Ποταμός: Εκδήλωση ολοκλήρωσης εργασιών, παρουσίαση αποτελεσμάτων, απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής (ανοιχτή στο κοινό). Βραδιά αποχαιρετισμού.

w

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας

Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από…

Διαβάστε Περισσότερα
elEL