Συνεχίζοντας τις δράσεις καθαρισμών μονοπατιών, το Μιτάτο της Αμοργού ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του μονοπατιού 8 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020.

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από το Ρίχτι μέχρι το Λέλη είχε καθαριστεί το καλοκαίρι του 2020 από την εθελοντική ομάδα του ΕΠΟΣ Φυλής, η οποία είχε έρθει με πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Αμοργού. Ωστόσο, είχαν μείνει περί τα 200 μέτρα στο τέλος του τμήματος πριν το χωματόδρομο στο Λέλη που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έτσι, το Μιτάτο της Αμοργού αποφάσισε να ολοκληρώσει τις εργασίες, μιας και η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία, περνώντας μέσα από ρεματιές με πυκνή βλάστηση και εκπληκτική θέα προς το βορρά.

Το κάλεσμα του Μιτάτου της Αμοργού είχε μεγάλη ανταπόκριση και πολλοί εθελοντές συνέδραμαν, παρέχοντας επιπλέον εργαλεία και φυσικά την εργασία τους. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της συνεχιζόμενης επιδημίας Covid-19 και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες εργάστηκαν σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν μάσκες και γάντια.

Κατά τραγική σύμπτωση, λίγες μέρες μετά τον καθαρισμό, έφυγε από τη ζωή ο Μάρκος Γαβράς, ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διαδρομής και ακούραστος φρουρός της Αμοργιανής παράδοσης. Το μονοπάτι 8 θα φέρει πλέον το όνομά του και είμαστε σίγουροι ότι ο ίδιος θα ευχαριστούσε με την καρδιά του όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι εκείνη τη μέρα, όπως φυσικά τους ευχαριστούμε από καρδιάς και εμείς.

w

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας

Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από…

Διαβάστε Περισσότερα

Δράσεις και εκδήλωσεις το φθινόπωρο του 2023

ο φθινόπωρο του 2023 υπήρξε μία περίοδος κατά την οποίο έλαβαν χώρα πολλές δράσεις σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με τις έντονες πιέσεις και τους περιορισμένους πόρους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την κινητοποίηση κι έτσι ήταν λογικό να δούμε εκδηλώσεις όπως το Εργαστήριο για το Τοπίο στη Σίφνο που Κινδυνεύει στις 23-26 Οκτωβρίου…

Διαβάστε Περισσότερα
elEL
en_GBEN elEL