Το Δεκέμβριο του 2022, ένα όμορφο έργο που υλοποιήθηκε από το Μιτάτο της Αμοργού, σε συνεργασία με το «Νήσος Αμοργός» – Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έφτασε στο τέλος του. «Η Ιστορία του Νερού» αφορούσε στην αποκατάσταση της δεξαμενής στη θέση «Χωριό», έξω από το χωριό Λαγκάδα, στην Αμοργό. Οι εργασίες έδωσαν την ευκαιρία στους διοργανωτές να θέσουν στο κοινό ζητήματα διαχείρισης του νερού μέσα από την παρουσίαση ομιλιών, καθώς και ομιλίες και επίσκεψη στο πεδίο εργασιών των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Αμοργού.

Πηγή έμπνευσης του έργου αποτέλεσαν τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης του νερού σε νησιά όπως η Αμοργός στις Κυκλάδες. Οι παραδοσιακές μέθοδοι συλλογής και διανομής αυτού του πολύτιμου αγαθού έχουν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας τη θέση τους σε μη βιώσιμες λύσεις, αναγκαίες για την τρέχουσα ανάπτυξη των νησιών.Παρόλο που είναι αναμφισβήτητο ότι τα παραδοσιακά συστήματα δεν επαρκούν για τις τεράστιες ανάγκες και την πίεση που τα νησιά υφίστανται στις μέρες μας, είναι επίσης γεγονός ότι σε ακραία περιβάλλοντα, κάθε σταγόνα και πηγή μετρά και δεν θα πρέπει να αγνοείται. Επιπλέον, η επιστροφή στις παραδοσιακές, βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, μας φέρνει σε επαφή με έναν πλούτο γνώσης και εκτίμησης, και μία διαδικασία ευαισθητοποίησης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών ως προς τη χρήση του νερού.

Στη θέση της δεξαμενής που επιλέχθηκε να αποκατασταθεί, βρίσκεται μία από τις παραδοσιακές «πηγές» της Λαγκάδας, όπου το νερό της βροχής που αποστραγγίζεται μέσα από τα βράχια συλλέγεται φυσικά και αποτελούσε την κύρια πηγή νερού για το χωριό μέχρι τη δεκαετία του 1970. Εκτός από την αποκατάσταση της δεξαμενής και την επαναφορά της σε χρήση, «Η Ιστορία του Νερού» περιέλαβε επίσης την κατασκευή αναλημματικών πέτρινων τοίχων στον περίγυρό της, προκειμένου να συγκρατηθεί το έδαφος και να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση, καθώς και τη δημιουργία ξερολιθικής πλακόστρωσης μπροστά από τη δεξαμενή. Στα πλαίσια του έργου πραγματοποιήθηκε επίσης εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση και τα παραδοσιακά συστήματα νερού.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Οι παρακάτω εργασίες ολοκληρώθηκαν στα πλαίσια της «Ιστορίας του Νερού»:

  • Καθαρισμός της περιοχής – καθαρισμός της βλάστησης, απομάκρυνση πέτρας και χώματος που κάλυπτε το πεδίο, άδειασμα της δεξαμενής και αποθήκευση του νερού σε γειτονικά πηγάδια.
  • Αποκατάσταση του εσωτερικού της δεξαμενής – ενίσχυση της υφιστάμενης υγρομόνωσης και προσθήκη νέων στρώσεων άμμου θαλάσσης, τσιμέντου και ασβέστη.
  • Συντήρηση της πλάκας οροφής της δεξαμενής – ενίσχυση με τσιμέντο και χάλυβα.
  • Αποκατάσταση του εξωτερικού της δεξαμενής –ενίσχυση του υφιστάμενου κονιάματος και υγρομόνωση με μίγμα άμμου θαλάσσης, τσιμέντου και ασβέστη.
  • Απομάκρυνση παλιών, αχρηστευμένων σωληνώσεων.
  • Εγκατάσταση νέων σωληνώσεων – 1 σωλήνας εξόδου προς το φρεάτιο σε περίπτωση μελλοντικής αποκατάστασης ή καθαρισμού∙ 1 σωλήνας παροχής σε περίπτωση μελλοντικής σύνδεσης της δεξαμενής σε ένα ευρύτερο δίκτυο∙ 1 σωλήνας υπερχείλισης, ενσωματωμένος στο αποκατεστημένο εξωτερικό κονίαμα∙ 1 κύριος σωλήνας αποστράγγισης, απομακρύνοντας το νερό της υπερχείλισης, του σωλήνα καθαρισμού και τα όμβρια ύδατα με φυσική ροή προς το ρέμα κατάντη.
  • Εγκατάσταση βρυσών και βαλβίδων –2 βρύσες για απευθείας πρόσβαση στο νερό της δεξαμενής και 2 βαλβίδες για τους σωλήνες παροχής και εξόδου στο φρεάτιο. Μία γούρνα που υπήρχε στο πεδίο μεταφέρθηκε κάτω από μία από τις βρύσες.
  • Εγκατάσταση νέου καλύμματος από τσιμέντο στο φρεάτιο.
  • Νέο καπάκι ενσωματωμένο στην οροφή της δεξαμενής.
  • Κατασκευή πέτρινων τοίχωνΤοίχοι μήκους 21 μ και πάχους 0,50-0,55 μ.
  • Κατασκευή νέας ξερολιθικής πλακόστρωσης, επιφάνειας 13 μ2 περίπου, μπροστά από τη δεξαμενή.

Οι κατασκευαστικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το συνεργείο του μάστορα Αντώνη Βλαβιανού ενώ οι υδραυλικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από το συνεργείο του υδραυλικού Λεωνίδα Θεολογίτη.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης. Παρουσιάστηκαν τρεις ομιλίες που είναι διαθέσιμες παρακάτω:

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της ειδικότητας Γεωπονίας του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αμοργού επισκέφτηκαν το πεδίο και ενημερώθηκαν σχετικά με τη φιλοσοφία και τις πρακτικές πτυχές των παραδοσιακών συστημάτων διαχείρισης νερού και τη σημασία τους σήμερα. Στους μαθητές μίλησε ο μάστορας του έργου Αντώνης Βλαβιανός, ο επιβλέπων μηχανικός Φρειδερίκος Κρόσμαν-Νασιόπουλος, καθώς και η εκπρόσωπος του Μιτάτου της Αμοργού Σεμέλη Δρυμωνίτη.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, η Σεμέλη Δρυμωνίτη και ο Φρειδερίκος Κρόσμαν-Νασιόπουλος επισκέφτηκαν το ΕΠΑΛ Αμοργού και παρουσίασαν τα ολοκληρωμένα έργα στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Ο Φρειδερίκος Κρόσμαν-Νασιόπουλος, πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στα υδραυλικά έργα, έχοντας ολοκληρώσει τη διπλωματική του εργασία πάνω στο δίκτυο ύδρευσης της Αμοργού, συνέδεσε την «Ιστορία του Νερού» με το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης υδατικών πόρων στο νησί, συγκρίνοντας τις παραδοσιακές πρακτικές με τις σύγχρονες μεθόδους. Η παρουσίαση μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα όλων των τεχνικών, την αξία του νερού σε άνυδρες περιοχές όπως τα νησιά μας και την ανάγκη συνδυασμού της εκμετάλλευσης των πόρων με συντηρητική χρήση τους προκειμένου να εξοικονομούμε αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό.

Η αποκατάσταση της δεξαμενής και η εκστρατεία ενημέρωσης υλοποιήθηκαν με δωρεά από το Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης  που συγχρηματοδοτούν οχτώ κοινωφελείς οργανισμοί. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αναλημματικών τοίχων και ξερολιθικής πλακόστρωσης, χρηματοδοτήθηκαν με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό βίντεο “My Project in 120 Seconds” από το Celebrate Islands, το οποίο οι διοργανωτές κέρδισαν το Μάιο του 2022.

w

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας

Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από…

Διαβάστε Περισσότερα

Δράσεις και εκδήλωσεις το φθινόπωρο του 2023

ο φθινόπωρο του 2023 υπήρξε μία περίοδος κατά την οποίο έλαβαν χώρα πολλές δράσεις σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με τις έντονες πιέσεις και τους περιορισμένους πόρους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την κινητοποίηση κι έτσι ήταν λογικό να δούμε εκδηλώσεις όπως το Εργαστήριο για το Τοπίο στη Σίφνο που Κινδυνεύει στις 23-26 Οκτωβρίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Με μεγάλη λύπη, Το Μιτάτο της Αμοργού ανακοινώνει την ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες από πλευράς μας ενέργειες, βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων από μέρος της τοπικής κοινωνίας την τελευταία στιγμή, οπότε και είναι αδύνατη …

Διαβάστε Περισσότερα

3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» 16 – 20 Οκτωβρίου 2023

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα διεξαχθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Η δράση αποτελεί συνέχεια του 1ου και 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 και 2022 αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή σε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα αγροτικά μνημεία της Τήνου (22-23 Απριλίου 2023)

Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του νεοσύστατου συλλόγου «Αμπασάδα» της Τήνου και παρευρεθήκαμε στο «χειροποίητο νησί» το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2023, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Αγροτικά Μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου» .
Ο σύλλογος «Αμπασάδα» προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τήνου σχετικά με …

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στην 4η συνάντηση νησιώτων για το περιβάλλον (Πάρος, 28-30/10/2022)

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στην 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον (Islanders’ Forum) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Cyclades Preservation Fund (CPF) στην Πάρο, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν 45 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας 30 φορείς από 17 νησιά, εντός και εκτός Κυκλάδων.
Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες δύο μέρες είχαν ως σκοπό να …

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα επιτυχημένη ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων.

Διαβάστε Περισσότερα

2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «H Αμοργιανή Mαστοριά» 10-14 Οκτωβρίου 2022

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 στην Αμοργό.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του …

Διαβάστε Περισσότερα

«Η ιστορία του νερού» κερδίζει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό celebrate islands 2022

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Βιώσιμης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων με τη δράση «Η Ιστορία του Νερού», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός». Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 τη διαδικτυακή απονομή βραβείων για το διαγωνισμό βίντεο “My project in 120 seconds”, στα πλαίσια της δράσης Celebrate Island που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα
elEL
en_GBEN elEL