ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Όραμά μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κυκλαδικού πολιτισμού που τόσες περασμένες γενιές μας παρέδωσαν, δίνοντάς τους εκ νέου πνοή στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Πιστεύουμε στην απόλυτη συμβατότητα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος και στον εμπλουτισμό της καθημερινότητάς μας, εφόσον τα ξεχωριστά αυτά στοιχεία σμίξουν αρμονικά και δημιουργικά.

Η Αμοργός διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και άλλων πεζοπορικών διαδρομών, τα οποία η ιστορία της έχει διατηρήσει σε εξαιρετικό βαθμό. Τα μονοπάτια αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα από τους Αμοργιανούς για τις καθημερινές τους εργασίες και πλαισιώνονται από πλήθος άλλων ανθρώπινων δημιουργιών: ξερολιθιές, στάβλους, πηγές, μιτάτα, αγροτικές αποθήκες, ξωκλήσια αλλά και αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Όνειρό μας είναι, μέσα από αυτές τις διαδρομές, να καταγραφούν τα τοπωνύμια και η ιστορία τους, να αναδειχθούν τα αγροτικά μνημεία, οι πηγές και η παραδοσιακή οικοτεχνία που επιβιώνουν στα μονοπάτια της Αμοργού.

Από την άλλη πλευρά, η θάλασσα. Το Αιγαίο Πέλαγος. Ένας γαλάζιος καμβάς όπου επάνω του ο άνθρωπος ζωγράφισε πρώιμα δείγματα πολιτισμού και ζευγάρωσε την περιέργεια με τη γνώση, την αυτάρκεια με την παράδοση.

Η εκπληκτική αυτή συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου, ιστορίας και περιβάλλοντος, βουνού και θάλασσας, δίνει στην Αμοργιανή ύπαιθρο και τους οικισμούς της μία ανυπέρβλητη αξία. Το μέτρο, η αρμονία, η μετατροπή της αναγκαιότητας σε δημιουργία, η προσαρμογή, έννοιες που καθόρισαν τη ζωή στους δύσκολους αυτούς τόπους και ζύμωσαν τον πολιτισμό τους, είναι παντού ορατές.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα στοιχεία αυτά της νησιωτικής φύσης και πολιτισμού, τόσο ως φόρο τιμής σε όσους πέρασαν και μας άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη τη γνώση τους, όσο και ως οδηγό για ένα βιώσιμο μέλλον, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

Ο σκοπός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από δράσεις σε τομείς όπως οι ακόλουθοι:

  • Καθαρισμός και συντήρηση του δικτύου μονοπατιών της Αμοργού
  • Δράσεις προστασίας και επαναχρησιμοποίησης των αναβαθμίδων («χτιών») ξερολιθιάς
  • Ενδυνάμωση της τοπικής οικοτεχνίας και δημιουργία επισκέψιμων χώρων πρωτογενούς παραγωγής
  • Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων
  • Καταγραφή της προφορικής παράδοσης και των τοπωνυμίων
  • Καταγραφή, αναβίωση και διατήρηση τοπικών εθίμων, παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων
  • Οργάνωση και συντονισμός εκπαιδευτικών δράσεων όπως εργαστήρια, μαθήματα, σεμινάρια
  • Διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως συναυλίες, παραστάσεις, φεστιβάλ
elEL
en_GBEN elEL