Συνεχίζοντας τις δράσεις καθαρισμών μονοπατιών, το Μιτάτο της Αμοργού ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του μονοπατιού 8 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020.

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από το Ρίχτι μέχρι το Λέλη είχε καθαριστεί το καλοκαίρι του 2020 από την εθελοντική ομάδα του ΕΠΟΣ Φυλής, η οποία είχε έρθει με πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Αμοργού. Ωστόσο, είχαν μείνει περί τα 200 μέτρα στο τέλος του τμήματος πριν το χωματόδρομο στο Λέλη που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έτσι, το Μιτάτο της Αμοργού αποφάσισε να ολοκληρώσει τις εργασίες, μιας και η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία, περνώντας μέσα από ρεματιές με πυκνή βλάστηση και εκπληκτική θέα προς το βορρά.

Το κάλεσμα του Μιτάτου της Αμοργού είχε μεγάλη ανταπόκριση και πολλοί εθελοντές συνέδραμαν, παρέχοντας επιπλέον εργαλεία και φυσικά την εργασία τους. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της συνεχιζόμενης επιδημίας Covid-19 και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες εργάστηκαν σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν μάσκες και γάντια.

Κατά τραγική σύμπτωση, λίγες μέρες μετά τον καθαρισμό, έφυγε από τη ζωή ο Μάρκος Γαβράς, ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διαδρομής και ακούραστος φρουρός της Αμοργιανής παράδοσης. Το μονοπάτι 8 θα φέρει πλέον το όνομά του και είμαστε σίγουροι ότι ο ίδιος θα ευχαριστούσε με την καρδιά του όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι εκείνη τη μέρα, όπως φυσικά τους ευχαριστούμε από καρδιάς και εμείς.

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα
elEL