Μετά από μία εβδομάδα ομαδικής εργασίας και με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στη Λαγκάδα, στο νησί της Αμοργού.

Η δράση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, κατά το οποίο είχαν κατασκευαστεί και επισκευαστεί 25 περίπου μέτρα αναλημματικών τοίχων και 40 μέτρα καλντεριμιού.

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου, με το κλείσιμο των «καδένων» και τον καθαρισμό του πεδίου από τους μάστορες, εργάτες και μέλη του Μιτάτου της Αμοργού που εξακολούθησαν να βρίσκονται στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, μάστορες και μαθητευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να μοιραστούν σκέψεις γύρω από την ξερολιθιά, την τέχνη και τις δυσκολίες της, τα υλικά, την παράδοση. Με την πάροδο των ημερών, δημιουργήθηκαν αυθόρμητα ομάδες εργασίας, στις οποίες κυριάρχησε το κέφι και η δημιουργική διάθεση. Φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέοι επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής, αλλά και συμμετέχοντες που απλά αγαπούν τα νησιά και την παράδοσή τους, Έλληνες και μη, όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα ένα πολύ δυναμικό σύνολο.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Το ενιαίο πλέον έργο, προϊόν των δύο εργαστηρίων, δεσπόζει στην έξοδο του Στρούμπου, κατά μήκος του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και προσφέροντας δείγματα της εικόνας της αμοργιανής υπαίθρου στο παρελθόν. Η σύγκριση της προϋπάρχουσας κατάστασης με τη νέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες αλληλεγγύης και ομαδικής εργασίας που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μία συνοπτική αλλά εξαιρετικά περιεκτική αφήγηση της ιστορίας, της τεχνολογίας και της φιλοσοφίας της πέτρας από τον κ. Ηλία Γιαννίρη, πρώην Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης∙ η προσέγγιση του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης της ομάδας « Μπουλούκι» από τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο, ο οποίος εστίασε στις δράσεις της ομάδας που αφορούν στη διαχείριση νερού, στις Κυκλάδες αλλά και αλλού∙ και μία αναδρομή στις δράσεις σχετικά με τη διατήρηση και προώθηση της κατασκευής ξερολιθικών τοίχων στην Κροατία από την ομάδα 4 Grada Dragodid από τους εθνολόγους κκ. Jelena Kulušić και Duje Mikelić.

Το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμες εδώ:

w

Κλείσιμο του 2022 με την ολοκλήρωση της «ιστορίας του νερού»

Το Δεκέμβριο του 2022, ένα όμορφο έργο που υλοποιήθηκε από το Μιτάτο της Αμοργού, σε συνεργασία με το «Νήσος Αμοργός» - Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έφτασε στο τέλος του. «Η Ιστορία του Νερού» αφορούσε στην αποκατάσταση της δεξαμενής στη θέση «Χωριό»,...

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στην 4η συνάντηση νησιώτων για το περιβάλλον (Πάρος, 28-30/10/2022)

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στην 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον (Islanders’ Forum) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Cyclades Preservation Fund (CPF) στην Πάρο, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022. Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν 45 συμμετέχοντες,...

Διαβάστε Περισσότερα

2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «H Αμοργιανή Mαστοριά» 10-14 Οκτωβρίου 2022

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 στην Αμοργό.

Διαβάστε Περισσότερα

«Η ιστορία του νερού» κερδίζει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό celebrate islands 2022

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Βιώσιμης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων με τη δράση «Η Ιστορία του Νερού», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός».

Διαβάστε Περισσότερα
elEL
en_GBEN elEL