Μετά από μία εβδομάδα ομαδικής εργασίας και με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στη Λαγκάδα, στο νησί της Αμοργού.

Η δράση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, κατά το οποίο είχαν κατασκευαστεί και επισκευαστεί 25 περίπου μέτρα αναλημματικών τοίχων και 40 μέτρα καλντεριμιού.

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου, με το κλείσιμο των «καδένων» και τον καθαρισμό του πεδίου από τους μάστορες, εργάτες και μέλη του Μιτάτου της Αμοργού που εξακολούθησαν να βρίσκονται στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, μάστορες και μαθητευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να μοιραστούν σκέψεις γύρω από την ξερολιθιά, την τέχνη και τις δυσκολίες της, τα υλικά, την παράδοση. Με την πάροδο των ημερών, δημιουργήθηκαν αυθόρμητα ομάδες εργασίας, στις οποίες κυριάρχησε το κέφι και η δημιουργική διάθεση. Φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέοι επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής, αλλά και συμμετέχοντες που απλά αγαπούν τα νησιά και την παράδοσή τους, Έλληνες και μη, όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα ένα πολύ δυναμικό σύνολο.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Το ενιαίο πλέον έργο, προϊόν των δύο εργαστηρίων, δεσπόζει στην έξοδο του Στρούμπου, κατά μήκος του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και προσφέροντας δείγματα της εικόνας της αμοργιανής υπαίθρου στο παρελθόν. Η σύγκριση της προϋπάρχουσας κατάστασης με τη νέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες αλληλεγγύης και ομαδικής εργασίας που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μία συνοπτική αλλά εξαιρετικά περιεκτική αφήγηση της ιστορίας, της τεχνολογίας και της φιλοσοφίας της πέτρας από τον κ. Ηλία Γιαννίρη, πρώην Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης∙ η προσέγγιση του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης της ομάδας « Μπουλούκι» από τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο, ο οποίος εστίασε στις δράσεις της ομάδας που αφορούν στη διαχείριση νερού, στις Κυκλάδες αλλά και αλλού∙ και μία αναδρομή στις δράσεις σχετικά με τη διατήρηση και προώθηση της κατασκευής ξερολιθικών τοίχων στην Κροατία από την ομάδα 4 Grada Dragodid από τους εθνολόγους κκ. Jelena Kulušić και Duje Mikelić.

Το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμες εδώ:

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα
elEL