Συμμετοχή στο 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Δεν προβλέπεται κόστος συμμετοχής, ωστόσο οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν τα έξοδά τους (ακτοπλοϊκά, μετακίνηση, διαμονή, διατροφή εκτός από το κολατσιό που προσφέρεται στο διάλειμμα των εργασιών).

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 στην Αμοργό.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Cyclades Preservation Fund, κρίνεται σκόπιμη η συνέχεια της δράσης, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποτελέσματά της και να επεκταθεί η μελέτη και ενασχόληση με το αντικείμενο της ξερολιθιάς.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η συνέχεια της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τις μεθόδους διαχείρισης της γης και του νερού, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, με την ενεργό συμμετοχή τριών ντόπιων μαστόρων, μαθητευόμενων εργατών, των μαθητών του νησιού αλλά και συμμετέχοντες επισκέπτες.

Η δράση θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
  • Τις εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων και της δημιουργίας καλντεριμιού, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, με την προετοιμασία του πεδίου.
  • Το πρακτικό κομμάτι υλοποίησης της κυρίως δράσης, του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 και θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης των ξερολιθικών κατασκευών. Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τρεις ντόπιους μάστορες και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων. Στις εργασίες θα παρευρεθούν και οι μαθητές της Αμοργού, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής.
  • Το θεωρητικό κομμάτι της κυρίως δράσης του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, με ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, ειδικούς στους τομείς της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών τεχνών, υλικών και διαχείρισης υδατικών πόρων. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Παράλληλα, προβλέπεται η παρουσίασή τους στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

 

Οι εργασίες του Εργαστηρίου, τόσο στο πεδίο όσο και μέσα από τις διαλέξεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις, στοχεύουν στην ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς και της σημασίας των ξερολιθικών κατασκευών στο κυκλαδίτικο τοπίο. Ιδιαίτερα νησιά όπως η Αμοργός, τα οποία διατηρούν ακόμα μεγάλα τμήματα του άγριου τοπίου τους ανέπαφα, αποτελούν τα ιδανικά πεδία εφαρμογής πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την προστασία και ενδυνάμωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των παραδοσιακών πρακτικών.

Φέτος, το Εργαστήριο Ξερολιθιάς θα υλοποιηθεί πλησίον του πεδίου εφαρμογής της δράσης «Η Ιστορία του Νερού», η οποία αφορά στην αποκατάσταση της δεξαμενής σε μία από τις παραδοσιακές πηγές νερού έξω από το χωριό Λαγκάδα. Η συγκυρία αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά για τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης νερού, σημαντικό κομμάτι των οποίων αποτελούν και οι αναβαθμίδες (χτια) με τους ξερολιθικούς τους τοίχους υποστήριξης.

→ Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
info@mitato-amorgos.com  |  +30 6932 889003 (Μαρία)  |  +30 6944 326036 (Σεμέλη)

Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης

8:30 πμ. Μετάβαση στο πεδίο για την έναρξη των κυρίως εργασιών και της μαθητείας ξερολιθιάς: Αποκατάσταση ξερολιθικών κατασκευών (αναλημματικών τοίχων) και δημιουργία καλντεριμιού σε τμήμα 70 μ. περίπου στο σηματοδοτημένο μονοπάτι 4 του Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος Αμοργού, έξω από τον οικισμό Στρούμπος. Το πεδίο δράσης αποτελεί άμεση συνέχεια του πεδίου εφαρμογής του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς. Επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πεδίο.

18:00. Έδρα Τοπικής Κοινότητας Αιγιάλης (Λαγκάδα): Εκπαιδευτική ημερίδα. Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί και ομιλίες (ανοιχτές στο κοινό): 

  • Π. Κωστούλας, Γ. Κουτρόπουλος, Αρχιτέκτονες, Ομάδα Μπουλούκι: ‘Επιτόπου-καθοδόν’: Η διαχείριση των υδατικών πόρων μέσα από τα συμμετοχικά έργα του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου.

  • Η. Γιαννίρης, πρώην Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος του «Πράσινου Ινστιτούτου»: Η πέτρα ως δομικό υλικό – ιστορία, τεχνολογική εξέλιξη.
  • J. Kulušić, D. Mikelić, Εθνολόγοι/Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι, Ομάδα 4 Grada Dragodid (Κροατία): Dry Stone Walling: Revival of forgotten practices in theory and practice (voluntary workshops in Croatia). [Ξερολιθική τοιχοποιία: Αναβίωση ξεχασμένων πρακτικών στη θεωρία και την πράξη (εθελοντικά εργαστήρια στην Κροατία)]

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς. Επίσκεψη μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πεδίο.

8:30 πμ. Πεδίο: Εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας ξερολιθικών κατασκευών / μαθητεία ξερολιθιάς. Ολοκλήρωση εργαστηρίου.

18:00. Έδρα Τοπικής Κοινότητας Αιγιάλης (Λαγκάδα): Εκδήλωση ολοκλήρωσης εργασιών, παρουσίαση αποτελεσμάτων, απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής (ανοιχτή στο κοινό).

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα
elEL