Συμμετοχή στο 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Δεν προβλέπεται κόστος συμμετοχής, ωστόσο οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν τα έξοδά τους (ακτοπλοϊκά, μετακίνηση, διαμονή, διατροφή εκτός από το κολατσιό που προσφέρεται στο διάλειμμα των εργασιών).

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα διεξαχθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

Η δράση αποτελεί συνέχεια του 1ου και 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 και 2022 αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Cyclades Preservation Fund.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με μία ιδιαίτερα σημαντική επέτειο, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, μας δίνεται η ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που παραμένουν ζωντανές, να τις τιμήσουμε και να αναλογιστούμε δράσεις αλλά και την αποτελεσματικότητά τους ως προς τη διάσωση και διαχείρισή της. Συνεχίζοντας λοιπόν τα πολύ επιτυχημένα Εργαστήρια Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που υλοποιήθηκαν το 2021 και 2022, το Μιτάτο της Αμοργού διοργανώνει το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς, διευρύνοντας μάλιστα το πεδίο δράσης σε άλλες περιοχές του νησιού.

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» θα κινηθεί σε τρεις άξονες
  • Τις εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων και στη δημιουργία καλντεριμιού στην περιοχή μεταξύ των θέσεων Αγίου Νικολάου και Βίγλες στην περιφέρεια Καμαρίου-Βρουτσίου.
  • Το πρακτικό κομμάτι υλοποίησης της κυρίως δράσης, του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023 και θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας των ξερολιθικών κατασκευών. Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από δύο ντόπιους μάστορες της Κάτω Μεριάς και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων. Παρόντες θα είναι και μάστορες από την υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα ο έμπειρος Ηπειρώτης λιθοξόος κ. Δημήτρης Λαγός, με μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες δράσεις, και οι νεότεροι μάστορες Ανδρέας Πολυζώης από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και Τόλης Νάκος από την Πελοπόννησο.
  • Το θεωρητικό κομμάτι της κυρίως δράσης, του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, με την ευκαιρία μάλιστα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Έχουν προσκληθεί πολιτιστικοί εκπρόσωποι, καλλιτέχνες, καθώς και εκπρόσωποι της κοινότητας ξερολιθιάς της Ιρλανδίας. Επιπλέον, θα δοθεί το βήμα στους μάστορες της ξερολιθιάς, ντόπιους και προσκεκλημένους, για μία συζήτηση με επίκεντρο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, σκοπός του Εργαστηρίου παραμένει η μετάδοση της γνώσης της τέχνης της ξερολιθιάς από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές, η ευαισθητοποίηση και εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές, την πολιτιστική αλλά και περιβαλλοντική σημασία τους, καθώς και την ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η επικοινωνία της δράσης στο εξωτερικό, μέσα από τη δικτύωση και συνεργασία του Μιτάτου της Αμοργού με αντίστοιχους φορείς διεθνώς. Συγκεκριμένα φέτος, με την ευκαιρία της διαδικασίας ένταξης πέντε νέων χωρών στο φάκελο της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η διοργάνωση θα φιλοξενήσει εκπροσώπους μίας εξ αυτών των χωρών, της Ιρλανδίας.

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, του νοτιοδυτικού δηλαδή τμήματος της Αμοργού. Πρόκειται για την κατεξοχήν αγροτική περιοχή της Αμοργού, με ζωντανές ακόμα πολλές από τις παραδοσιακές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και με ενεργό παρουσία ντόπιων μαστόρων της πέτρας. Η διοργάνωση του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς φιλοδοξεί να ενισχύσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της ζωής στην περιοχή, αναγνωρίζοντας την αξία των παραδοσιακών τεχνών και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές και εμπλέκοντας την ευρύτερη κοινότητα του πληθυσμού της Κάτω Μεριάς, μέσα από τις υποστηρικτικές λειτουργίες της δράσης. Στόχος είναι οι ευκαιρίες για γνωριμία και αναγνώριση που τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν στους κατοίκους της περιοχής της Λαγκάδας, το 2023 να δοθούν και στους κατοίκους και μάστορες της Κάτω Μεριάς.

→ Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:
info@mitato-amorgos.com  |  +30 6932 889003 (Μαρία)  |  +30 6944 326036 (Σεμέλη)

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα
elEL