Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, μία όμορφη ηλιόλουστη μέρα αποχαιρετώντας το χειμώνα, διοργανώσαμε έναν ακόμα καθαρισμό μονοπατιού, αυτή τη φορά σε τμήμα της διαδρομής 2, μεταξύ Χώρας και Καταπόλων.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι ακολουθεί παράλληλα το ρέμα του Φονιά, ενώ κατηφορίζοντας η βλάστηση γίνεται πιο έντονη. Η διαδρομή, αν και σχετικά δημοφιλής λόγω της κεντρικής της θέσης και της μικρής της απόστασης, απαιτεί τακτικό καθαρισμό λόγω της βλάστησης, ιδιαίτερα στα τμήματα με χαμηλότερο υψόμετρο, πλησιέστερα στην κοίτη.
Η μικρή αλλά ενεργή ομάδα εθελοντών καθάρισε τμήμα του μονοπατιού κοντά στη θέση Μηλιές. Σε επόμενη δράση μας, προβλέπεται ο καθαρισμός του συνδετικού τμήματος μεταξύ Μηλιών και ρέματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνδεση της διαδρομής 2 με τη διαδρομή 8 που συνεχίζει προς Αγία Βαρβάρα και Ρίχτι.
Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας!
Που ακριβώς βρίσκεται;
Το νερό στην Αμοργό – Τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης ως έμπνευση για το μέλλον
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα των νησιών αποτελεί η διαχείριση των υδατικών πόρων. Τα περιορισμένα γεωγραφικά όρια, η στροφή της οικονομίας και τοπικής κοινωνίας με τη συνεπακόλουθη εγκατάλειψη της αγροτικής γης, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής, γεννούν προβληματισμούς σχετικά με το βιώσιμο μέλλον των ιδιαίτερων αυτών τόπων αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Διαβάστε ΠερισσότεραΚοινωνικές και Ανθρωπολογικές Προεκτάσεις της Αμοργιανής Μαστοριάς και της Τέχνης της Ξερολιθιάς
Το Μιτάτο της Αμοργού γεννήθηκε το 2020 από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς και κοινό όραμα τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον της νήσου Αμοργού αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Η ενασχόλησή μας με το δίκτυο μονοπατιών, τις στράτες και τις παλιές (πλέον ως επί το πλείστον κλειστές) διαδρομές που συνέδεαν στο παρελθόν τις διάφορες περιοχές της Αμοργού μεταξύ τους, έφερε στην επιφάνεια έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση και την ανάδειξή τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τους πέτρινους τοίχους, τις πεζούλες και τις αναβαθμίδες που περιβάλλουν το δίκτυο μονοπατιών, αλλά και διαμορφώνουν όλο το φυσικό τοπίο της περιοχής. Οι πέτρινες αυτές κατασκευές μαρτυρούν τον χρόνο και την εργασία που αφιέρωσαν γενιές ανθρώπων ώστε να δημιουργηθεί το τοπίο αυτό όπως το βλέπουμε σήμερα, καθώς επίσης και μια ανεκτίμητη διαγενεακή τεχνογνωσία, την τέχνη της ξερολιθιάς.
Διαβάστε ΠερισσότεραΕβδομάδα Ξερολιθιάς στην Τήνο – “Χτίζ’με τσι β’λίστρες” με το Σύλλογο «Αμπασάδα»
Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην Τήνο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Αμπασάδα», για μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Τέχνη της Ξερολιθιάς.
Διαβάστε Περισσότερα