Συνεχίζοντας τις δράσεις καθαρισμών μονοπατιών, το Μιτάτο της Αμοργού ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του μονοπατιού 8 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020.
Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από το Ρίχτι μέχρι το Λέλη είχε καθαριστεί το καλοκαίρι του 2020 από την εθελοντική ομάδα του ΕΠΟΣ Φυλής, η οποία είχε έρθει με πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Αμοργού. Ωστόσο, είχαν μείνει περί τα 200 μέτρα στο τέλος του τμήματος πριν το χωματόδρομο στο Λέλη που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έτσι, το Μιτάτο της Αμοργού αποφάσισε να ολοκληρώσει τις εργασίες, μιας και η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία, περνώντας μέσα από ρεματιές με πυκνή βλάστηση και εκπληκτική θέα προς το βορρά.
Το κάλεσμα του Μιτάτου της Αμοργού είχε μεγάλη ανταπόκριση και πολλοί εθελοντές συνέδραμαν, παρέχοντας επιπλέον εργαλεία και φυσικά την εργασία τους. Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της συνεχιζόμενης επιδημίας Covid-19 και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες εργάστηκαν σε απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν μάσκες και γάντια.
Κατά τραγική σύμπτωση, λίγες μέρες μετά τον καθαρισμό, έφυγε από τη ζωή ο Μάρκος Γαβράς, ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διαδρομής και ακούραστος φρουρός της Αμοργιανής παράδοσης. Το μονοπάτι 8 θα φέρει πλέον το όνομά του και είμαστε σίγουροι ότι ο ίδιος θα ευχαριστούσε με την καρδιά του όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι εκείνη τη μέρα, όπως φυσικά τους ευχαριστούμε από καρδιάς και εμείς.
Το νερό στην Αμοργό – Τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης ως έμπνευση για το μέλλον
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα των νησιών αποτελεί η διαχείριση των υδατικών πόρων. Τα περιορισμένα γεωγραφικά όρια, η στροφή της οικονομίας και τοπικής κοινωνίας με τη συνεπακόλουθη εγκατάλειψη της αγροτικής γης, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής, γεννούν προβληματισμούς σχετικά με το βιώσιμο μέλλον των ιδιαίτερων αυτών τόπων αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Διαβάστε ΠερισσότεραΚοινωνικές και Ανθρωπολογικές Προεκτάσεις της Αμοργιανής Μαστοριάς και της Τέχνης της Ξερολιθιάς
Το Μιτάτο της Αμοργού γεννήθηκε το 2020 από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς και κοινό όραμα τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον της νήσου Αμοργού αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Η ενασχόλησή μας με το δίκτυο μονοπατιών, τις στράτες και τις παλιές (πλέον ως επί το πλείστον κλειστές) διαδρομές που συνέδεαν στο παρελθόν τις διάφορες περιοχές της Αμοργού μεταξύ τους, έφερε στην επιφάνεια έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση και την ανάδειξή τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τους πέτρινους τοίχους, τις πεζούλες και τις αναβαθμίδες που περιβάλλουν το δίκτυο μονοπατιών, αλλά και διαμορφώνουν όλο το φυσικό τοπίο της περιοχής. Οι πέτρινες αυτές κατασκευές μαρτυρούν τον χρόνο και την εργασία που αφιέρωσαν γενιές ανθρώπων ώστε να δημιουργηθεί το τοπίο αυτό όπως το βλέπουμε σήμερα, καθώς επίσης και μια ανεκτίμητη διαγενεακή τεχνογνωσία, την τέχνη της ξερολιθιάς.
Διαβάστε ΠερισσότεραΕβδομάδα Ξερολιθιάς στην Τήνο – “Χτίζ’με τσι β’λίστρες” με το Σύλλογο «Αμπασάδα»
Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην Τήνο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Αμπασάδα», για μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Τέχνη της Ξερολιθιάς.
Διαβάστε Περισσότερα