Μετά από μία εβδομάδα ομαδικής εργασίας και με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στη Λαγκάδα, στο νησί της Αμοργού.

Η δράση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, κατά το οποίο είχαν κατασκευαστεί και επισκευαστεί 25 περίπου μέτρα αναλημματικών τοίχων και 40 μέτρα καλντεριμιού.

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου, με το κλείσιμο των «καδένων» και τον καθαρισμό του πεδίου από τους μάστορες, εργάτες και μέλη του Μιτάτου της Αμοργού που εξακολούθησαν να βρίσκονται στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, μάστορες και μαθητευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να μοιραστούν σκέψεις γύρω από την ξερολιθιά, την τέχνη και τις δυσκολίες της, τα υλικά, την παράδοση. Με την πάροδο των ημερών, δημιουργήθηκαν αυθόρμητα ομάδες εργασίας, στις οποίες κυριάρχησε το κέφι και η δημιουργική διάθεση. Φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέοι επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής, αλλά και συμμετέχοντες που απλά αγαπούν τα νησιά και την παράδοσή τους, Έλληνες και μη, όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα ένα πολύ δυναμικό σύνολο.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Το ενιαίο πλέον έργο, προϊόν των δύο εργαστηρίων, δεσπόζει στην έξοδο του Στρούμπου, κατά μήκος του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και προσφέροντας δείγματα της εικόνας της αμοργιανής υπαίθρου στο παρελθόν. Η σύγκριση της προϋπάρχουσας κατάστασης με τη νέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες αλληλεγγύης και ομαδικής εργασίας που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μία συνοπτική αλλά εξαιρετικά περιεκτική αφήγηση της ιστορίας, της τεχνολογίας και της φιλοσοφίας της πέτρας από τον κ. Ηλία Γιαννίρη, πρώην Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης∙ η προσέγγιση του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης της ομάδας « Μπουλούκι» από τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο, ο οποίος εστίασε στις δράσεις της ομάδας που αφορούν στη διαχείριση νερού, στις Κυκλάδες αλλά και αλλού∙ και μία αναδρομή στις δράσεις σχετικά με τη διατήρηση και προώθηση της κατασκευής ξερολιθικών τοίχων στην Κροατία από την ομάδα 4 Grada Dragodid από τους εθνολόγους κκ. Jelena Kulušić και Duje Mikelić.

Το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμες εδώ:

w

4ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»: Κάλεσμα συμμετοχής

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη διοργάνωση του 4ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αμοργό, από τις 19 έως τις 31 Οκτωβρίου 2026.

Το 4ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» έχει σχεδιαστεί με βάση το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του προτύπου αυτού σχήματος και βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε σε μία από τις δύο δράσεις: την επαγγελματική μαθητεία ξερολιθιάς & το βιωματικό εργαστήριο ξερολιθιάς,

Διαβάστε Περισσότερα

Krastu Mastru – Μαθαίνοντας την τέχνη της ξερολιθιάς στη Σαρδηνία

Από την 1 έως τις 10 Μαΐου 2026, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στη δράση Krastu Mastru, η οποία διοργανώθηκε από την ομάδα Foghiles στο χωριό Semèstene της επαρχίας Sassari της Σαρδηνίας (Ιταλία), εκπροσωπούμενοι από το μέλος του Μιτάτου της Αμοργού, Μαρία Νομικού. Στόχος της δράσης ήταν η ανταλλαγή γνώσεων γύρω από διαφορετικές τεχνικές της ξερολιθικής δόμησης και η μετάδοσή τους σε μαθητευόμενους τεχνίτες.

Διαβάστε Περισσότερα

Υποδοχή δεύτερης ομάδας φοιτητών από το Lycée Agricole de Matiti, Γαλλική Γουϊάνα

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, υποδεχτήκαμε στην Αμοργό τους φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης του Lycée Agricole de Matiti μέρος του εκπαιδευτικού οργανισμού EPLEFPA BTS της Γαλλικής Γουϊάνας, από τις 20 έως τις 24 Απριλίου 2026

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στην πρώτη συνάντηση ευρωπαϊκού δικτύου του προγράμματος για τον πολιτισμό LOKAL

Το Μιτάτο της Αμοργού είχε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται μεταξύ των προσκεκλημένων φορέων στην πρώτη συνάντηση ευρωπαϊκού δικτύου του προγράμματος για τον πολιτισμό Lokal

Διαβάστε Περισσότερα
elEL