Μετά από μία εβδομάδα ομαδικής εργασίας και με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στη Λαγκάδα, στο νησί της Αμοργού.

Η δράση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, κατά το οποίο είχαν κατασκευαστεί και επισκευαστεί 25 περίπου μέτρα αναλημματικών τοίχων και 40 μέτρα καλντεριμιού.

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά το πέρας του εργαστηρίου, με το κλείσιμο των «καδένων» και τον καθαρισμό του πεδίου από τους μάστορες, εργάτες και μέλη του Μιτάτου της Αμοργού που εξακολούθησαν να βρίσκονται στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, μάστορες και μαθητευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να μοιραστούν σκέψεις γύρω από την ξερολιθιά, την τέχνη και τις δυσκολίες της, τα υλικά, την παράδοση. Με την πάροδο των ημερών, δημιουργήθηκαν αυθόρμητα ομάδες εργασίας, στις οποίες κυριάρχησε το κέφι και η δημιουργική διάθεση. Φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέοι επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής, αλλά και συμμετέχοντες που απλά αγαπούν τα νησιά και την παράδοσή τους, Έλληνες και μη, όλοι μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα ένα πολύ δυναμικό σύνολο.

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

Το ενιαίο πλέον έργο, προϊόν των δύο εργαστηρίων, δεσπόζει στην έξοδο του Στρούμπου, κατά μήκος του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού, διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και προσφέροντας δείγματα της εικόνας της αμοργιανής υπαίθρου στο παρελθόν. Η σύγκριση της προϋπάρχουσας κατάστασης με τη νέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις συνθήκες αλληλεγγύης και ομαδικής εργασίας που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μία συνοπτική αλλά εξαιρετικά περιεκτική αφήγηση της ιστορίας, της τεχνολογίας και της φιλοσοφίας της πέτρας από τον κ. Ηλία Γιαννίρη, πρώην Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης∙ η προσέγγιση του Περιοδεύοντος Εργαστηρίου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης της ομάδας « Μπουλούκι» από τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο, ο οποίος εστίασε στις δράσεις της ομάδας που αφορούν στη διαχείριση νερού, στις Κυκλάδες αλλά και αλλού∙ και μία αναδρομή στις δράσεις σχετικά με τη διατήρηση και προώθηση της κατασκευής ξερολιθικών τοίχων στην Κροατία από την ομάδα 4 Grada Dragodid από τους εθνολόγους κκ. Jelena Kulušić και Duje Mikelić.

Το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Οι διαλέξεις που παρουσιάστηκαν είναι διαθέσιμες εδώ:

w

Το νερό στην Αμοργό – Τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης ως έμπνευση για το μέλλον

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα των νησιών αποτελεί η διαχείριση των υδατικών πόρων. Τα περιορισμένα γεωγραφικά όρια, η στροφή της οικονομίας και τοπικής κοινωνίας με τη συνεπακόλουθη εγκατάλειψη της αγροτικής γης, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής, γεννούν προβληματισμούς σχετικά με το βιώσιμο μέλλον των ιδιαίτερων αυτών τόπων αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνικές και Ανθρωπολογικές Προεκτάσεις της Αμοργιανής Μαστοριάς και της Τέχνης της Ξερολιθιάς

Το Μιτάτο της Αμοργού γεννήθηκε το 2020 από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς και κοινό όραμα τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον της νήσου Αμοργού αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Η ενασχόλησή μας με το δίκτυο μονοπατιών, τις στράτες και τις παλιές (πλέον ως επί το πλείστον κλειστές) διαδρομές που συνέδεαν στο παρελθόν τις διάφορες περιοχές της Αμοργού μεταξύ τους, έφερε στην επιφάνεια έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση και την ανάδειξή τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τους πέτρινους τοίχους, τις πεζούλες και τις αναβαθμίδες που περιβάλλουν το δίκτυο μονοπατιών, αλλά και διαμορφώνουν όλο το φυσικό τοπίο της περιοχής. Οι πέτρινες αυτές κατασκευές μαρτυρούν τον χρόνο και την εργασία που αφιέρωσαν γενιές ανθρώπων ώστε να δημιουργηθεί το τοπίο αυτό όπως το βλέπουμε σήμερα, καθώς επίσης και μια ανεκτίμητη διαγενεακή τεχνογνωσία, την τέχνη της ξερολιθιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Εβδομάδα Ξερολιθιάς στην Τήνο – “Χτίζ’με τσι β’λίστρες” με το Σύλλογο «Αμπασάδα»

Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην Τήνο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Αμπασάδα», για μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Τέχνη της Ξερολιθιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Μία ακόμα επιτυχής ολοκλήρωση του εργαστήριου ξερολιθιάς «η Αμοργιανή μαστοριά»!

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στον Ποταμό Αμοργού.

Η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με 40 συμμετέχοντες και 18 καλεσμένους ομιλητές, μάστορες και εκπροσώπους φορέων από οκτώ νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό…

Διαβάστε Περισσότερα
elEL