Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην Τήνο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Αμπασάδα», για μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Τέχνη της Ξερολιθιάς. 

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μαθητεία στο πεδίο, στον αρχαίο αγροτικό δρόμο στη θέση Γαστριά, όπου πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση ενός μέρους των τοίχων του μονοπατιού. 

Από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με τους μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, οι οποίοι συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία των ξερολιθικών κατασκευών και το ρόλο που παίζουν στον τόπο τους.

Η κυρίως δράση, το Εργαστήριο Ξερολιθιάς, πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2024 και περιελάμβανε τη μαθητεία χτισίματος, μέσα από την αποκατάσταση πεσμένων αναλημματικών τοίχων κατά μήκος  του μονοπατιού που συνδέει τα χωριά Λουτρά και Σμαρδάκιτο. Με την καθοδήγηση Τηνιών μαστόρων, είχαμε την ευκαιρία να διδαχτούμε μέρος της τηνιακής τέχνης της ξερολιθιάς, να ακούσουμε τι σημαίνει για τους ίδιους η διατήρησή της, αλλά και να μοιραστούμε τις μνήμες τους από το παρελθόν.

Παράλληλα, στις 29 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλειο Σχολή) Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα τη δημιουργία πιστοποιημένης Σχολής Ξερολιθιάς στις Κυκλάδες. Στη συζήτηση συμμετείχαν φορείς που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση της τέχνης της πέτρας και των φυσικών μεθόδων δόμησης, το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και το Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

To Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, στο χωριό της Κώμης, διοργανώθηκε συλλογική κουζίνα από το Σύλλογο «Αμπασάδα», με τους ντόπιους να ψήνουν ψωμί στον κοινοτικό ξυλόφουρνο και τους συμμετέχοντες να μαγειρεύουν σε εορταστικό κλίμα. Η εβδομάδα έκλεισε με την ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.

Χαιρόμαστε πάντα να είμαστε μέρος τέτοιων εγχειρημάτων! Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και φιλοξενία και ευχόμαστε να καθιερωθούν παρόμοιες δράσεις σε όλες τις Κυκλάδες.

w

Μία ακόμα επιτυχής ολοκλήρωση του εργαστήριου ξερολιθιάς «η Αμοργιανή μαστοριά»!

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στον Ποταμό Αμοργού.

Η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με 40 συμμετέχοντες και 18 καλεσμένους ομιλητές, μάστορες και εκπροσώπους φορέων από οκτώ νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό…

Διαβάστε Περισσότερα

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα
elEL