Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 τη διαδικτυακή απονομή βραβείων για το διαγωνισμό βίντεο “My project in 120 seconds”, στα πλαίσια της δράσης Celebrate Island που διοργάνωσε για μία ακόμα χρονιά το Conservatoire du Littoral της Γαλλικής Δημοκρατίας, η πρωτοβουλία PIM και το δίκτυο μικρών νήσων SMILO.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η υποστήριξη δράσεων μικρής κλίμακας για τη διατήρηση νησιών έκτασης μικρότερης των 150 τ. χλμ., σε συμφωνία με το όραμα των διοργανωτών.

Συνολικά, διαγωνίστηκαν 16 δράσεις από 7 χώρες και απονεμήθηκαν 6 βραβεία των 4.000 €, δύο σε καθεμία από τις τρεις θεματικές κατηγορίες:

  • Προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • Μείωση του αντίκτυπου των οικονομικών δραστηριοτήτων
  • Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων

Επιπλέον, απονεμήθηκε ένα βραβείο κοινού, το οποίο επιλέχθηκε μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία, η οποία διήρκεσε από τις 11 έως τις 17 Μαΐου 2022.

Δείτε το βίντεο παρακάτω

Η συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού

 

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Βιώσιμης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων με τη δράση «Η Ιστορία του Νερού», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Νήσος Αμοργός».

Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη δράση, η οποία στοχεύει αφενός να αποκαταστήσει τη δεξαμενή συλλογής υδάτων σε μία από τις τέσσερις φυσικές πηγές στην περιοχή της Λαγκάδας, και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της Αμοργού ως προς την εξοικονόμηση και βιώσιμη διαχείριση αυτού του τόσο πολύτιμου φυσικού πόρου.

Τα έργα θα υλοποιηθούν το φθινόπωρο του 2022 και θα περιλαμβάνουν σε πρώτο χρόνο την αποκατάσταση και υγρομόνωση της δεξαμενής και σε δεύτερη φάση τη διαμόρφωση του περιβάλλοντός της χώρου. Θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, δημιουργίας αναλημματικών ξερολιθικών τοίχων για ανάσχεση της διάβρωσης, τοποθέτησης αναμονών για πιθανή μελλοντική σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης, καθώς και πλακόστρωσης της άνω και κάτω πλατείας.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες από προσκεκλημένους ομιλητές, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στηρίξατε τη συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στο διαγωνισμό Celebrate Islands 2022 με την ψήφο σας, καθώς και τον Ευάγγελο Τζουμανέκα – Island Videography για τη δημιουργία του βίντεο.

 

w

Κλείσιμο του 2022 με την ολοκλήρωση της «ιστορίας του νερού»

Το Δεκέμβριο του 2022, ένα όμορφο έργο που υλοποιήθηκε από το Μιτάτο της Αμοργού, σε συνεργασία με το «Νήσος Αμοργός» - Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έφτασε στο τέλος του. «Η Ιστορία του Νερού» αφορούσε στην αποκατάσταση της δεξαμενής στη θέση «Χωριό»,...

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στην 4η συνάντηση νησιώτων για το περιβάλλον (Πάρος, 28-30/10/2022)

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στην 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον (Islanders’ Forum) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Cyclades Preservation Fund (CPF) στην Πάρο, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022. Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν 45 συμμετέχοντες,...

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα επιτυχημένη ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Φέτος, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων.

Διαβάστε Περισσότερα

2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «H Αμοργιανή Mαστοριά» 10-14 Οκτωβρίου 2022

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 στην Αμοργό.

Διαβάστε Περισσότερα

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο ξερολιθιάς «η Αμοργιανή μαστοριά»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 οι εκδηλώσεις του πρώτου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε στη Λαγκάδα Αμοργού το Μιτάτο της Αμοργού, μία ομάδα με σκοπό τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού...

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Ξερολιθιάς, Kovanle, Κροατία 2021

Η Διεθνής Ένωση για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (ΔΕΕΞ – SPS) διοργάνωσε το 17ο Διεθνές Συνέδριο για την Ξερολιθιά στο Kovanle της Κροατίας, από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου 2021. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του Διεθνούς Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, το...

Διαβάστε Περισσότερα

Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» 11 – 15 Οκτωβρίου 2021

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώνει το Μιτάτο της Αμοργού από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 στην Αμοργό.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στον Κύκλο Ενδυνάμωσης της πρωτοβουλίας social dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που Το Μιτάτο της Αμοργού έχει επιλεγεί μεταξύ των 44 περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στον Κύκλο Ενδυνάμωσης της πρωτοβουλίας Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Διαβάστε Περισσότερα

Καθαρισμός τμήματος μονοπατιού 2, Χώρα-Κατάπολα

Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, μία όμορφη ηλιόλουστη μέρα αποχαιρετώντας το χειμώνα, διοργανώσαμε έναν ακόμα καθαρισμό μονοπατιού, αυτή τη φορά σε τμήμα της διαδρομής 2, μεταξύ Χώρας και Καταπόλων.

Διαβάστε Περισσότερα

Καθαρισμός τμήματος μονοπατιού 8, Ρίχτι-Κατάπολα

Συνεχίζοντας τις δράσεις καθαρισμών μονοπατιών, το Μιτάτο της Αμοργού ολοκλήρωσε τον καθαρισμό του μονοπατιού 8 του δικτύου πολιτιστικών διαδρομών της Αμοργού…

Διαβάστε Περισσότερα
elEL
en_GBEN elEL