Το φθινόπωρο του 2023 υπήρξε μία περίοδος κατά την οποίο έλαβαν χώρα πολλές δράσεις σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με τις έντονες πιέσεις και τους περιορισμένους πόρους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την κινητοποίηση κι έτσι ήταν λογικό να δούμε εκδηλώσεις όπως το Εργαστήριο για το Τοπίο στη Σίφνο που Κινδυνεύει στις 23-26 Οκτωβρίου, το Συνέδριο για τη Βιωσιμότητα των Νησιών στη Μύκονο  στις 18-19 Νοεμβρίου και το Μήνα Ξερολιθιάς στην Τήνο καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου 2023.

Το Μιτάτο της Αμοργού είχε τη χαρά να παρευρεθεί στην Τήνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Μήνα Ξερολιθιάς, προκειμένου να συνδράμει στην εξαιρετική προσπάθεια του Συλλόγου «Αμπασάδα» με την εμπειρία του στη διοργάνωση σχετικών εργαστηρίων, και φυσικά να παραστεί σε κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, η Μαρία Νομικού παρευρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση με ομιλίες σχετικές με την τέχνη της ξερολιθιάς στην εκπαίδευση από την κ. Ιουλία Παπαευτυχίου, την κ. Όλγα Καραγιάννη, τον κ. Κώστα Καραγεώργο και τον κ. Νίκο Χαζάπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιές στηρίγματα στο Αιγαίο» της κ. Αιμιλίας Ζέπου και της κ. Λυδίας Καρρά. Στο διάστημα των επόμενων ημερών, η Μαρία Νομικού παρευρέθηκε στο πεδίο όπου πραγματοποιήθηκε εισαγωγή στην τέχνη της ξερολιθιάς από ντόπιους μάστορες και άμεση εφαρμογή με πρακτική άσκηση. Ο Μήνας Ξερολιθιάς της Τήνου συνεχίστηκε με ολοκλήρωση των εργασιών πεδίου, περισσότερες ομιλίες, προβολές και δράσεις με τα σχολεία.

Εκτός Κυκλάδων, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, το Μιτάτο της Αμοργού είχε την τιμή να συμμετέχει στην πολύ αξιόλογη εκδήλωση των σχολείων του τοπικού δικτύου σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας «Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου», σε συνεργασία με σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, με θέμα «Δράσεις για την ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του συγκροτήματος των Επαγγελματικών Λυκείων Αγίας Παρασκευής και Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε με τη διαδικτυακή παρουσίαση της Σεμέλη Δρυμωνίτη. Δεδομένης της αδιαμφισβήτητης σημασίας της εκπαίδευσης και του κρίσιμου ρόλου της στη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις νεότερες γενιές, ήταν μεγάλη χαρά μας να συμμετέχουμε σε μία τόσο αξιόλογη δράση, η οποία αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από ένα ευρύ κοινό, ξεπερνώντας τα όρια της Αττικής. Το Μιτάτο της Αμοργού παρουσίασε τις δράσεις που έχει ολοκληρώσει και το ρόλο τους στις προσπάθειες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρέμβαση είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς στο 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» είχαν παρευρεθεί μαθητές ειδικότητας του Β’ ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής.

Άλλες δράσεις τις οποίες παρακολουθήσαμε χωρίς δυστυχώς να μπορέσουμε να παρευρεθούμε ήταν η συνάντηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα στις 24-26 Νοεμβρίου και η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στο Πήλιο  το ίδιο Σαββατοκύριακο.

Συνεχίζουμε με περισσότερες συμμετοχές σε δράσεις τους επόμενους μήνες!

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας

Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από…

Διαβάστε Περισσότερα

Ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Με μεγάλη λύπη, Το Μιτάτο της Αμοργού ανακοινώνει την ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες από πλευράς μας ενέργειες, βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων από μέρος της τοπικής κοινωνίας την τελευταία στιγμή, οπότε και είναι αδύνατη …

Διαβάστε Περισσότερα

3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» 16 – 20 Οκτωβρίου 2023

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα διεξαχθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Η δράση αποτελεί συνέχεια του 1ου και 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 και 2022 αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή σε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα αγροτικά μνημεία της Τήνου (22-23 Απριλίου 2023)

Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του νεοσύστατου συλλόγου «Αμπασάδα» της Τήνου και παρευρεθήκαμε στο «χειροποίητο νησί» το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2023, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Αγροτικά Μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου» .
Ο σύλλογος «Αμπασάδα» προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τήνου σχετικά με …

Διαβάστε Περισσότερα

Κλείσιμο του 2022 με την ολοκλήρωση της «ιστορίας του νερού»

Το Δεκέμβριο του 2022, ένα όμορφο έργο που υλοποιήθηκε από το Μιτάτο της Αμοργού, σε συνεργασία με το «Νήσος Αμοργός» – Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έφτασε στο τέλος του. «Η Ιστορία του Νερού» αφορούσε στην αποκατάσταση της δεξαμενής στη θέση «Χωριό», έξω από το χωριό Λαγκάδα, στην Αμοργό. Οι εργασίες έδωσαν την ευκαιρία στους διοργανωτές να θέσουν στο …

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στην 4η συνάντηση νησιώτων για το περιβάλλον (Πάρος, 28-30/10/2022)

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στην 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον (Islanders’ Forum) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Cyclades Preservation Fund (CPF) στην Πάρο, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν 45 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας 30 φορείς από 17 νησιά, εντός και εκτός Κυκλάδων.
Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες δύο μέρες είχαν ως σκοπό να …

Διαβάστε Περισσότερα
elEL