Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds  σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από διάφορα επιστημονικά πεδία και διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, και γνωρίσαμε μία ακόμα πανέμορφη γωνιά της χώρας μας.

Το Εργαστήριο αποτέλεσε κομμάτι ενός ευρύτερου έργου αναβίωσης της πεζοπορικής διαδρομής που παλιότερα ένωνε την Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας με τον Προυσσό Ευρυτανίας, ένα σημαντικό εμπορικό, προσκυνηματικό αλλά και εκπαιδευτικό πέρασμα στο παρελθόν. Το μονοπάτι υπέπεσε σε αχρηστία με τη διάνοιξη του δρόμου τη δεκαετία του 1980, με το άγριο δασώδες τοπίο να εξαφανίζει τα περισσότερα ίχνη του. Η ομάδα Youth Active Minds φρόντισε να εντοπίσει και να διανοίξει μεγάλο τμήμα του μονοπατιού της εβδομάδες πριν το Εργαστήριο και έτσι η συγκεκριμένη δράση εστίασε στον πολιτιστικό άξονα της αναβίωσης της διαδρομής και στο σχεδιασμό με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, ακολουθήθηκε μία σειρά από θεωρητικά και πρακτικά βήματα.

Την πρώτη μέρα του Εργαστηρίου, οι δραστηριότητες εστίασαν στο δέσιμο της ομάδας και τη θεωρητική εισαγωγή σε έννοιες όπως πολιτιστικό τοπίο και συμμετοχικός σχεδιασμός. Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε από την Παναγιώτα Καραμέτου της ομάδας Youth Active Minds και οι παρουσιάσεις από τη Γεωργία Κανελλοπούλου και το Γρηγόρη Κουτρόπουλο από την ομάδα Μπουλούκι.

Τη δεύτερη μέρα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα υλοποίησης έργων συμμετοχικού σχεδιασμού από την ομάδα Μπουλούκι, ώστε να δοθεί στους συμμετέχοντες ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων και αποτελεσμάτων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ομάδα εργασίας συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής προκειμένου να δουλέψουν όλοι μαζί πάνω στο δορυφορικό χάρτη της υπό μελέτης πεζοπορικής διαδρομής. Μεταξύ άλλων, στοιχεία για την ιστορία της διαδρομής έδωσαν ο τελευταίος εν ζωή αγωγιάτης, ένας πρώην μαθητής της Κατσαμπείου Σχολής στον Προυσσό, για την οποία έπρεπε να ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδρομή, ένας έμπορος που διατηρεί αρχεία των οικονομικών συναλλαγών και μεταφορών από το 1939 ακόμα, ο νυν ιδιοκτήτης του παλιού χανιού της Καλλιθέας, καθώς και άλλοι κάτοικοι, ο καθένας από τους οποίους είχε να προσθέσει τις δικές του αναμνήσεις από το μονοπάτι.

Την τρίτη μέρα, με σύμμαχο έναν ανέλπιστα υπέροχο καιρό καταμεσής του ηπειρωτικού χειμώνα, η ομάδα περπάτησε τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής, περνώντας από σημεία ενδιαφέροντος που είχαν εντοπιστεί στη συζήτηση με τους κατοίκους την προηγούμενη μέρα, όπως για παράδειγμα δύο χάνια. Η διαδρομή καταγράφηκε σε χάρτη και αποτυπώθηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος. Το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία καταγραφής και συζητήθηκαν οι εντυπώσεις αλλά και η συσχέτισή τους με τις πληροφορίες από τους κατοίκους της προηγούμενης μέρας.

Την τέταρτη μέρα, η ομάδα μετακινήθηκε οδικώς στον Προυσσό Ευρυτανίας, το τέλος της υπό σχεδιασμό διαδρομής, περνώντας από μερικά ακόμα από τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα έναν παλιό νερόμυλο. Το απόγευμα, η συζήτηση εστίασε στο συγκερασμό των εντυπώσεων και πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και την οργάνωση των επόμενων βημάτων στο σχεδιασμό της πολιτιστικής διαδρομής για τους διοργανωτές.

Εκτός από την ενδελεχή εκπαιδευτική διαδικασία και κατάρτιση στον τομέα του σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής, είχαμε τη χαρά να βιώσουμε την εξαιρετική φιλοξενία των διοργανωτών, τα πλούσια γεύματα που ο Αλέξανδρος Καραγιώργος από την ομάδα Youth Active Minds ετοίμαζε καθημερινά με τη βοήθεια εθελοντών και να γνωρίσουμε το Yamochori, έναν ανοιχτό χώρο στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Μακριάς Λογγάς, κοντά στην Καλλιθέα, όπου η Youth Active Minds προωθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης, συνεργασίας και συνύπαρξης με τη φύση.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για τη φιλοξενία και τις εμπειρίες που μας χάρισαν και θα χαρούμε να ξαναβρεθούμε σε επόμενες δράσεις!

w

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Δράσεις και εκδήλωσεις το φθινόπωρο του 2023

ο φθινόπωρο του 2023 υπήρξε μία περίοδος κατά την οποίο έλαβαν χώρα πολλές δράσεις σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με τις έντονες πιέσεις και τους περιορισμένους πόρους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την κινητοποίηση κι έτσι ήταν λογικό να δούμε εκδηλώσεις όπως το Εργαστήριο για το Τοπίο στη Σίφνο που Κινδυνεύει στις 23-26 Οκτωβρίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Με μεγάλη λύπη, Το Μιτάτο της Αμοργού ανακοινώνει την ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες από πλευράς μας ενέργειες, βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων από μέρος της τοπικής κοινωνίας την τελευταία στιγμή, οπότε και είναι αδύνατη …

Διαβάστε Περισσότερα

3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» 16 – 20 Οκτωβρίου 2023

Το Μιτάτο της Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που θα διεξαχθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Η δράση αποτελεί συνέχεια του 1ου και 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 και 2022 αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή σε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα αγροτικά μνημεία της Τήνου (22-23 Απριλίου 2023)

Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του νεοσύστατου συλλόγου «Αμπασάδα» της Τήνου και παρευρεθήκαμε στο «χειροποίητο νησί» το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2023, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Αγροτικά Μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου» .
Ο σύλλογος «Αμπασάδα» προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τήνου σχετικά με …

Διαβάστε Περισσότερα

Κλείσιμο του 2022 με την ολοκλήρωση της «ιστορίας του νερού»

Το Δεκέμβριο του 2022, ένα όμορφο έργο που υλοποιήθηκε από το Μιτάτο της Αμοργού, σε συνεργασία με το «Νήσος Αμοργός» – Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, έφτασε στο τέλος του. «Η Ιστορία του Νερού» αφορούσε στην αποκατάσταση της δεξαμενής στη θέση «Χωριό», έξω από το χωριό Λαγκάδα, στην Αμοργό. Οι εργασίες έδωσαν την ευκαιρία στους διοργανωτές να θέσουν στο …

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στην 4η συνάντηση νησιώτων για το περιβάλλον (Πάρος, 28-30/10/2022)

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στην 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον (Islanders’ Forum) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Cyclades Preservation Fund (CPF) στην Πάρο, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν 45 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας 30 φορείς από 17 νησιά, εντός και εκτός Κυκλάδων.
Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες δύο μέρες είχαν ως σκοπό να …

Διαβάστε Περισσότερα
elEL