Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα των νησιών αποτελεί η διαχείριση των υδατικών πόρων. Τα περιορισμένα γεωγραφικά όρια, η στροφή της οικονομίας και τοπικής κοινωνίας με τη συνεπακόλουθη εγκατάλειψη της αγροτικής γης, καθώς και οι σύγχρονες προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής, γεννούν προβληματισμούς σχετικά με το βιώσιμο μέλλον των ιδιαίτερων αυτών τόπων αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Στα πλαίσια των δράσεών του, το Μιτάτο της Αμοργού επανέρχεται διαρκώς στο θέμα των παραδοσιακών συστημάτων διαχείρισης γης και νερού, ως μοντέλων που επέζησαν για χιλιάδες χρόνια και επέτρεψαν την επιβίωση σε τόπους εξαιρετικής τραχύτητας. Εκτός από τα Εργαστήρια Ξερολιθιάς και τη συντήρηση των αναβαθμίδων που συνεπάγονται, καθώς και το έργο «Η Ιστορία του Νερού» που ο φορέας υλοποίησε το 2022 σε συνεργασία με τον «Νήσος Αμοργός – Σύλλογο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», το Μιτάτο της Αμοργού έχει εστιάσει και στη μελέτη των παραδοσιακών συστημάτων διαχείρισης νερού στην Αμοργό.

Τον Ιούνιο του 2023, η ομάδα αστικού σχεδιασμού Habitat Unit του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (Technische Universität Berlin), σε συνεργασία με το Μιτάτο της Αμοργού και υπό την επίβλεψη των ερευνητών David Bauer και Christian Haid, βρέθηκε στην Αμοργό για το έργο “Amorgos Flux” προκειμένου να μελετήσει τις εισροές και εκροές στο νησί σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, τα απορρίμματα και οι κοινωνικές υποδομές. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μελέτη των υδατικών υποδομών, τόσο του σύγχρονου δικτύου όσο –κυρίως- των παραδοσιακών δομών, όπως στέρνες, πηγάδια κ.ά.

Το υπόβαθρο της μελέτης αποτέλεσαν προϋπάρχουσες εργασίες. Συγκεκριμένα, το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης της Αμοργού είχε αποτυπωθεί λεπτομερώς στη διπλωματική εργασία του Φρειδερίκου Κρόσμαν-Νασιόπουλου[1]. Η καταγραφή των πολυάριθμων παραδοσιακών δομών είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της Κατερίνας Κανακάρη[2] σχετικά με τα αγροτικά μνημεία της Αμοργού.

 

Χάρτης από Άντζελα Κουβέλη, Όλγα Τζιώτη, Ευγενία Χατζησταύρου, πηγή: Κανακάρη Κατερίνα, 2015.

Στα πλαίσια της εργασίας αυτής, είχαν καταγραφεί 342 στοιχεία και συγκεκριμένα:

  • 251 στέρνες
  • 66 πηγάδια
  • 20 πηγές
  • 3 φράγματα
  • 1 νερόμυλος
  • 1 υδραγωγείο

Τα σημεία των παραπάνω δομών αφορούν στον αγροτικό χώρο (εκτός οικισμών) και παρουσιάζονται στο διπλανό χάρτη. Στη συνέχεια, το 2009, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υλοποίησε το έργο «Αμοργός – Διαδρομές Νερού», στα πλαίσια του οποίου επιλέχθηκαν 20 μνημεία από όσα είχαν καταγραφεί προς αποκατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του έργου εκείνου αποτελεί το συγκρότημα του Ασφοντυλίτη.

 

Το αποκατεστημένο συγκρότημα πηγαδιών του Ασφοντυλίτη

Η ομάδα του Habitat Unit του Πολυτεχνείου Βερολίνου, με τη βοήθεια των μελών του Μιτάτου της Αμοργού, επισκέφτηκε σημαντικό αριθμό των παραδοσιακών δομών που είχαν καταγραφεί στην εργασία της κ. Κανακάρη και τις αποτύπωσε αρχιτεκτονικά και φωτογραφικά. Επιπλέον, κατέγραψε επιπλέον στοιχεία, όπως τις νεότερες δεξαμενές που τοποθετήθηκαν σε καλλιέργειες στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές από τις παραδοσιακές δομές που μελετήθηκαν, κυρίως οι στέρνες, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και σε χρήση. Αντίθετα, οι νεότερες δεξαμενές έχουν περιπέσει σε αχρηστία ενώ πολλά από τα πηγάδια έχουν υποστεί καταστροφές και δε χρησιμοποιούνται πλέον. Ενδεικτικό τμήμα της αποτύπωσης που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Πολυτεχνείου Βερολίνου το 2023 είναι διαθέσιμο εδώ.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ευρύτερης ερευνητικής εργασίας “Amorgos Flux” εκπονήθηκαν μελέτες αστικού σχεδιασμού, εστιάζοντας σε διάφορα ζητήματα η καθεμία. Μεταξύ αυτών, η ομάδα των φοιτητών Fernando Garcia Hernandez, Huiti Jiang, Samantha Ochoa Chavez και Eugenia Cicero εκπόνησε τη μελέτη “Amorgos Neró”. Η εργασία διερευνά τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των στοιχείων του νερού και του τοπίου, δημιουργώντας ένα μέλλον που θα τιμά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού σε σχέση με τον πολύτιμο αυτό πόρο. Για το σκοπό αυτό, επιχειρείται η δημιουργία ενός συνεχούς υδάτινου τοπίου μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο μονοπατιών που θα μπορεί να λειτουργεί ως απτή σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, προσκαλώντας στην ανακάλυψη του αποτυπώματος της ταυτότητας του νησιού. Συγκεκριμένα, η εργασία πρότεινε την επέμβαση στην περιοχή μεταξύ Καταπόλων και Χώρας και συμπεριέλαβε τρία στοιχεία: μία υβριδική υποδομή λήψης νερού από την ομίχλη, πεζοπορικές στάσεις στις παλιές στέρνες και τελικά ένα πάρκο στην περιοχή των Καταπόλων.

Περισσότερα σχετικά με το έργο “Amorgos Flux”, τη φιλοσοφία του καθώς και τη διαμόρφωση μοντέλων πρόγνωσης της οικιστικής ανάπτυξης, παρουσιάζονται στο άρθρο των Βιώσιμων Κυκλάδων «Αιγιάλη 2043: Μία πολεοδομική πρόγνωση».

Οι παραπάνω καταγραφές, επιτόπιες έρευνες και προτάσεις αποτελούν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την περαιτέρω διερεύνηση βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, βασισμένων στη φύση αλλά και την παράδοση. Η αποκατάσταση των υπαρχόντων δομών, πχ των πηγαδιών, μπορεί να συνεχίσει παράλληλα με την αποκατάσταση των αναβαθμών, όπως πραγματοποιήθηκε ήδη κατά το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» των Οκτώβριο του 2024. Επιπλέον μέθοδοι μπορούν να μελετηθούν και εφαρμοστούν, πχ μέσω της κατασκευής μικροφραγμάτων σε εποχικά ρέματα, όπως συμβαίνει σε όλο και περισσότερα νησιά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, προκειμένου τέτοιες ενέργειες να είναι κατά το μέγιστο αποτελεσματικές, προϋποτίθεται η προβολή τους στο ευρύτερο κοινό και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης ως προς τη με μέτρο χρήση των υδατικών πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων συνολικά.

[1]Κρόσμαν-Νασιόπουλος Φρειδερίκος. Ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αμοργού, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, 2022.

[2] Kanakari Katerina. Patrimoine rural et développement : un inventaire dans l’île grecque d’Amorgos (Cyclades), Thèse de doctorat, Université Paris 8- Vincennes-Saint-Denis, Paris, 2015.

w

Κοινωνικές και Ανθρωπολογικές Προεκτάσεις της Αμοργιανής Μαστοριάς και της Τέχνης της Ξερολιθιάς

Το Μιτάτο της Αμοργού γεννήθηκε το 2020 από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς και κοινό όραμα τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον της νήσου Αμοργού αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Η ενασχόλησή μας με το δίκτυο μονοπατιών, τις στράτες και τις παλιές (πλέον ως επί το πλείστον κλειστές) διαδρομές που συνέδεαν στο παρελθόν τις διάφορες περιοχές της Αμοργού μεταξύ τους, έφερε στην επιφάνεια έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση και την ανάδειξή τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τους πέτρινους τοίχους, τις πεζούλες και τις αναβαθμίδες που περιβάλλουν το δίκτυο μονοπατιών, αλλά και διαμορφώνουν όλο το φυσικό τοπίο της περιοχής. Οι πέτρινες αυτές κατασκευές μαρτυρούν τον χρόνο και την εργασία που αφιέρωσαν γενιές ανθρώπων ώστε να δημιουργηθεί το τοπίο αυτό όπως το βλέπουμε σήμερα, καθώς επίσης και μια ανεκτίμητη διαγενεακή τεχνογνωσία, την τέχνη της ξερολιθιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Εβδομάδα Ξερολιθιάς στην Τήνο – “Χτίζ’με τσι β’λίστρες” με το Σύλλογο «Αμπασάδα»

Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην Τήνο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Αμπασάδα», για μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Τέχνη της Ξερολιθιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Μία ακόμα επιτυχής ολοκλήρωση του εργαστήριου ξερολιθιάς «η Αμοργιανή μαστοριά»!

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργάνωσε το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στον Ποταμό Αμοργού.

Η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με 40 συμμετέχοντες και 18 καλεσμένους ομιλητές, μάστορες και εκπροσώπους φορέων από οκτώ νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό…

Διαβάστε Περισσότερα

Το εργαστήριο ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τον Οκτώβριο 2024!

Βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αιγιάλη Αμοργού από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Μετά την ακύρωση του Εργαστηρίου μας το 2023, είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο μας επανασχεδιάζεται δυναμικά, περιλαμβάνοντας ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο δράσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβολή στα εργαστήρια χωρικού σχεδιασμού για τη διάσωση της κυκλαδικής ταυτότητας στην Πάρο

Είχαμε τη χαρά και τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι ομιλητές στο τελευταίο διήμερο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, μιλήσαμε για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαφύλαξη του κυκλαδικού τοπίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη στην Τήλο για το σχολείο ξερολιθιάς της «Πέτρα Τήλος»

Οι δράσεις με αντικείμενο την ξερολιθιά στο Αιγαίο διαρκώς πληθαίνουν και μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους τόπους, νέες ομάδες και νέες πρωτοβουλίες, πάντα με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον τόπο και την παράδοσή του.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη 2024 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργάνωσε …

Διαβάστε Περισσότερα

Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει στο 1ο εργαστήριο ξερολιθιάς στην Πάρο

Ένα όμορφο διήμερο καταμεσής του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή το 1ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς που στην Πάρο. Η δράση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Αρχίλοχος» και τον Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού πολιτιστικής διαδρομής στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας

Το 2024 ξεκίνησε όμορφα, δυναμικά και δημιουργικά για το Μιτάτο της Αμοργού! Είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Διαδρομής που διοργάνωσε η ομάδα Youth Active Minds σε συνεργασία με την ομάδα Μπουλούκι στην Καλλιθέα Αιτωλοακαρνανίας από τις 2 έως τις 7 Ιανουαρίου 2024. Για τέσσερις μέρες, δουλέψαμε με μία δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων, από…

Διαβάστε Περισσότερα

Δράσεις και εκδήλωσεις το φθινόπωρο του 2023

ο φθινόπωρο του 2023 υπήρξε μία περίοδος κατά την οποίο έλαβαν χώρα πολλές δράσεις σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι Κυκλάδες, με τις έντονες πιέσεις και τους περιορισμένους πόρους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την κινητοποίηση κι έτσι ήταν λογικό να δούμε εκδηλώσεις όπως το Εργαστήριο για το Τοπίο στη Σίφνο που Κινδυνεύει στις 23-26 Οκτωβρίου…

Διαβάστε Περισσότερα

Ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά»

Με μεγάλη λύπη, Το Μιτάτο της Αμοργού ανακοινώνει την ακύρωση του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αμοργό από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες από πλευράς μας ενέργειες, βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων από μέρος της τοπικής κοινωνίας την τελευταία στιγμή, οπότε και είναι αδύνατη …

Διαβάστε Περισσότερα
elEL